Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Μέλισσες πετούν




Όπως μάθαμε, υπάρχουν έντομα ωφέλιμα και έντομα βλαβερά.
Τα πιο πολλά έντομα, είναι ευεργετικά για τη φύση, όπως οι πασχαλίτσες που τρέφονται  με μελίγκρες. Όμως υπάρχουν  και  οι  μύγες, τα κουνούπια  που αποτελούν επικίνδυνους εχθρούς για την υγεία μας, γιατί μεταδίδουν μολυσματικές ασθένειες. Επίσης υπάρχουν έντομα, με τρομερά τσιμπήματα όπως οι σφήκες και οι σκορπιοί. Έντομα που καταστρέφουν τα πράγματα όπως οι τερμίτες και ο σκόρος.
 Υπάρχει όμως και ένα θαυμάσιο έντομο, που το ξέρουμε όλοι.
Ποιο άραγε είναι αυτό το έντομο, που προσφέρει στον άνθρωπο μια γλυκιά λιχουδιά από τη  φύση;
Η μέλισσα!! Πολύ σωστά!!!

 

Η μέλισσα ζει στη Γη το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλαιούς κατοίκους της, που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα.
Η μέλισσα δε ζει μόνη της. Είναι κοινωνικό έντομο και της αρέσει να ζει με άλλες μέλισσες, σε πολυάριθμες, καλά οργανωμένες κοινωνίες τα μελίσσια.
Το μελίσσι μπορεί να ζει  άγρια έξω στη φύση, σε φωλιές που το προστατεύουν από τον αέρα και τη βροχή. Σε κορμούς δέντρων, σε κουφάλες με μικρή είσοδο, ή κοιλότητα κάποιου βράχου ή κάποιου κτίσματος, όπου οι μέλισσες χτίζουν τις κηρήθρες.






 
Ζουν όμως και σε κυψέλες, όπου εκεί τις φροντίζουν οι μελισσοκόμοι.



Μέσα στα μελίσσια, υπάρχουν τρεις ομάδες μελισσών:
Οι εργάτριες που αποτελούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, οι κηφήνες και η βασίλισσα.


 Η εργάτρια, είναι το μικρότερο σε μέγεθος άτομο του μελισσιού. Έχει κοντή κοιλιά, μακριά φτερά, μακριά προβοσκίδα και κεντρί. Έχει όργανα για να συλλέγει και να μεταφέρει νερό, νέκταρ και γύρη, και αδένες που μεταξύ άλλων παράγουν βασιλικό πολτό και κερί.

Οι εργάτριες, έχουν πολλές και σύνθετες αποστολές. Είναι οι "ακούραστες μηχανές" της κυψέλης. Ανάλογα με την ηλικία τους, μπορούν να επιτελούν διάφορες εργασίες.
  • Καθαρίστριες κελιών
  • Νταντάδες ( τάισμα βασίλισσας και περιποίηση αυγών)
  • Μαζεύουν το νέκταρ από τα λουλούδια
  • Πετούν για να μαζέψουν γύρη
  • Χτίζουν τις κηρήθρες
  • Καθαρίζουν τη φωλιά από άχρηστα υλικά
  • Κάνουν αέρα με τα φτερά τους
  • Φρουρούν την είσοδο της κυψέλης για να μη μπει κάποιος εχθρός


Οι κηφήνες είναι τα αρσενικά άτομα του μελισσιού. Σε αντίθεση με την εργάτρια δεν έχουν κεντρί, ούτε όργανα συλλογής τροφής και παραγωγής κεριού. Κύρια αποστολή τους είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας. Έτσι όταν το νέκταρ σπανίζει, οι εργάτριες απομακρύνουν τους κηφήνες από το μελίσσι και τους αφήνουν να πεθάνουν από την πείνα.



Η βασίλισσα, είναι το πιο μεγαλόσωμο άτομο του μελισσιού. Οι λαμπρότεροι χρωματισμοί και η μακρύτερη κοιλία την κάνουν να μοιάζει με σφήκα και να ξεχωρίζει εύκολα από τις πιο μικρόσωμες εργάτριες και τους χοντρο-φτιαγμένους κηφήνες. Δεν έχει όργανα για συλλογή γύρης ούτε κηρογόνους αδένες για παραγωγή κεριού όπως η εργάτρια. Το κεντρί της δεν το χρησιμοποιεί σχεδόν ποτέ εναντίον του ανθρώπου.
Μένει διαρκώς μέσα στην κυψέλη και αν βρεθεί από άλλη αιτία έξω από την κυψέλη, δεν μπορεί να επιστρέψει σ’ αυτή. Κάθε μελίσσι έχει μια μόνο βασίλισσα, που είναι  μαζί η μητέρα όλων των μελισσών. Δε συλλέγει τροφή ούτε ασχολείται με άλλες εργασίες. Κύρια αποστολή της είναι να γεννάει αβγά και να  διοικεί  το μελίσσι.

Το σώμα  της μέλισσας


Το στόμα της μέλισσας, καταλήγει σε μια προβοσκίδα, με την οποία ρουφάει το νέκταρ από τα λουλούδια.
Από το θώρακα ξεφυτρώνουν δυο ζευγάρια διάφανα, λεπτά αλλά δυνατά φτερά, σαν μεμβράνη από ζελατίνη, ώστε να μπορεί να πετάξει μακριά για τροφή. Το γρήγορο κούνημα των φτερών τους προκαλεί ένα χαρακτηριστικό ήχο, το γνωστό μας  «ζουζούνισμα».
Τα 6 πόδια της μέλισσας είναι τριχωτά. Στα πίσω πόδια της έχει μικρές κοιλότητες, που λέγονται καλάθια. Αυτά μοιάζουν σαν κίτρινα μπαλόνια, γιατί εκεί βάζει τη γύρη από τα άνθη.
Καθώς η μέλισσα πετάει από λουλούδι σε λουλούδι,  μεταφέρει και τη γύρη που έχει κολλήσει πάνω της και έτσι βοηθάει ώστε τα δέντρα να έχουν καρπούς και τα φυτά λουλούδια.





 Αν θέλετε παρακολουθήστε αυτό το βίντεο:


Τώρα ένα Αίνιγμα
Νοικοκυρά εργατική, ποτέ δεν τεμπελιάζει!
Ζαχαροπλάστης άριστος, καθένας τη θαυμάζει!
Τι είναι;


Μπορεί κάποιος μεγάλος να σας το αντιγράψει σε ένα χαρτί κι εσείς αν βρείτε τι είναι, να ζωγραφίσετε από κάτω τη λύση του αινίγματος. Μπορείτε να το φωτογραφίσετε και να μας το στείλετε.

Ώρα για τα μαθηματικά μας.

   Παρατηρείστε  την κηρήθρα που βάζει η μέλισσα το μέλι.


Διαπιστώνουμε ότι αποτελείται από σχήματα με  6 πλευρές και 6 γωνίες.
Το σχήμα αυτό λέγεται  εξάγωνο.


Μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε εξάγωνα με καλαμάκια  όπως τις κηρήθρες των μελισσσών.




 Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  ρολά χαρτιού υγείας.


Αρχικά τσακίζετε το ρολό σε εξάγωνο και μετά το κόβετε σε τέσσερις λωρίδες.
Τα βάφετε αν θέλετε  με κίτρινο χρώμα, με ότι μπογιές έχετε (είναι πιο εύκολο να βαφτούν στην αρχή, πριν ενωθούν). Όταν στεγνώσουν  παίρνετε κάθε εξάγωνο και  κολλάτε τις πλευρές του με το άλλο, ή  μπορείτε να τα συρράψετε.  

Έτοιμη η κηρήθρα σας. Μπορείτε να ζωγραφίσετε και μελισσούλες, να τις κόψετε και να τις κολλήσετε στην κηρήθρα.
Και να μην ξεχνάμε ότι  οι μέλισσες βοηθούν τη φύση να παραμένει ζωντανή, αν οι
μέλισσες εκλείψουν  για κάποιο λόγο η φύση θα πεθάνει (φυτά, δέντρα, και στη συνέχεια ζώα κ.τ.λ.) και για αυτό το λόγο οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν ψηφίσει νόμους για την προστασία των μελισσών.

Να μην ξεχάσουμε να σηκωθούμε λίγο για χορό και τραγούδι μαζί με τα ζουζούνια. 




  
Καλή διασκέδαση!!!!!